SSC CGL TIER- I & II » General Knowledge » Medieval History

Where did Babar die?

बाबर की मृत्यु कहाँ हुई थी ?

A.  

Agra / आगरा

B.  

Kabul /काबुल

C.  

Lahore / लाहौर

D.  

Delhi / दिल्ली

Answer: Option A

During the rule of______ Ibn Batuta visited India.
______ के शासनकाल के दौरान इब्न बतूता ने भारत का दौरा किया.

A.  

Iltutmish / इल्तुतमिश

B.  

Ala-ud-din Khalji / अला- उद -दीन खिलजी

C.  

Muhammad bin Tughluq / मुह्हमद बिन तुगलक

D.  

Balban / बलबान

Answer: Option C

The Qutub Minar was completed by the famous ruler
कुतुब मीनार किस प्रसिद्ध शासक द्वारा पूरा किया गया था?

A.  

Qutub-ud-din Aibak / कुतुब-उद-दीन ऐबक

B.  

Iltutmish / इल्तुतमिश

C.  

Babur / बाबर

D.  

Alauddin Khilji / अलाउद्दीन खिलजी

Answer: Option B

The Khilji Sultans of Delhi were 
दिल्ली के खिलजी सुल्तान कौन थे?

A.  

Mongols / मंगोली

B.  

Afghans / अफगानी

C.  

Turks / तुर्की

D.  

A Jat tribe / जाट जनजाति

Answer: Option C

Which one of the following Mughal buildings is said to possess the unique feature of being exactly equal in length and breadth?
निम्नलिखित मुगल इमारतों में से कौन सी इमारत लंबाई और चौड़ाई बराबर होने की अनूठी विशेषता है?

A.  

 Agra Fort / आगरा का किला

B.  

Red Fort / लाल किला

C.  

Taj Mahal / ताज महल

D.  

Buland Darwaza / बुलंद दरवाजा

Answer: Option C

The famous Kohinoor diamond was produced from one of the mines in
प्रसिद्ध कोहिनूर हीरा का निर्माण निम्नलिखित किस खान में हुआ था?

A.  

Orissa / उड़ीसा

B.  

Chhota Nagpur / छोटा नागपुर

C.  

Bijapur /बीजापुर

D.  

Golconda / गोलकोंडा

Answer: Option D

The battle that led to the foundation of Muslim power in India was
भारत में मुस्लिम शक्ति की नींव रखने वाला युद्ध था- 

A.  

The first battle of Tarain / तरैन का प्रथम युद्ध

B.  

The second battle of Tarain / तरैन का द्वितीय युद्ध

C.  

 The first battle of Panipat / पानीपत का प्रथम युद्ध

D.  

The second battle of Panipat / पानीपत का द्वितीय युद्ध

Answer: Option B

In the Maratha Empire the Prime Minister in the council of ministers was called?
मराठा साम्राज्य में प्रधान मंत्री की परिषद मंत्री को क्या कहा जाता था? 

A.  

Peshwa / पेशवा

B.  

Sachiv / सचिव

C.  

Mantri /मंत्री

D.  

Samanta / सामंत

Answer: Option A

The Mughal painting reaches its zenith during the reign of:
किसके शासनकाल के दौरान मुगल चित्रकला अपने चरम बिंदु पर थी ?

A.  

Akbar/ अकबर

B.  

Jahangir / जहाँगीर

C.  

Shahjahan / शाहजहाँ

D.  

Aurangzeb / औरंगजेब

Answer: Option B

Where is Muslim mosque situated where a hair of pagamber Mohammad Saheb has been preserved?
मुस्लिम मस्जिद कहां स्थित है जहां पगंबर मोहम्मद साहेब के केश संरक्षित किए गए हैं?

A.  

Ajmer / अजमेर

B.  

Ahmedabad /अहमदाबाद

C.  

Srinagar / श्रीनगर

D.  

Mecca / मैका

Answer: Option C